Ροή Ειδήσεων

Δήμοι θα ιδρύσουν fund για να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια»

Fund για τη σωτηρία των οικονομικά αδύναμων «στήνει» ο Δήμος Ζαχάρως… Αυτός θα αγοράζει «κόκκινα» δάνεια κατοίκων της περιοχής που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα χρέη τους. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αφού ήδη υπάρχουν αρκετοί δήμαρχοι, ανά τη χώρα, οι οποίοι σκέφτονται να την «κοπιάρουν».
Βλέποντας τις υποσχέσεις της κυβέρνησης περί προστασίας της πρώτης κατοικίας να… πέφτουν στο κενό, ο δήμαρχος Ζαχάρως, Νίκος Φάμελος, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τα οποία αφορούν σε κατοίκους της περιοχής. Σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλες κατηγορίες δανείων, π.χ. επιχειρηματικά.

Ο μηχανισμός

Ο κ. Φάμελος θα παρουσιάσει, σήμερα το απόγευμα, σε ειδική ημερίδα που διεξάγεται στην Ηλεία τους βασικούς πυλώνες αυτής της πρωτοβουλίας. Σε γενικές γραμμές, η εταιρία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί θα αγοράζει κόκκινα δάνεια φθηνά, π.χ. στο 10% της αξίας τους, και σε συνεννόηση
με τον οφειλέτη θα βρίσκουν λύση για το πώς θα ανταποκριθεί στο χρέος του, όπως εξήγησε στον «Ε.Τ.» ο συν-εμπνευστής της ιδέας, Πανταζής Χρονόπουλος, επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης, Δυναμική Πρωτοβουλία, και εκλεγείς δήμαρχος τέσσερις φορές από το 2002. Δεδομένου δε πως η δημοτική περιουσία υπερβαίνει τα 70 εκατ. Ευρώ, μπορεί να αξιοποιηθεί ως εγγύηση για τη λήψη δανείου -αν χρειαστεί- για τις ανάγκες αυτού του σκοπού.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης δικηγόροι και οικονομολόγοι, ενώ είναι ανοικτή και για απλούς πολίτες. Καθημερινώς, πάντως, πολλαπλασιάζονται τα τηλεφωνήματα προς τους κ.κ. Φάμελο και Χρονόπουλο προς ενημέρωση για αυτή την πρωτοβουλία. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από περιοχές όπως Θράκη, Βόλο, Αιγάλεω, Κρήτη, Μυτιλήνη κ.λπ.

Καταγραφή

Στο μεταξύ, αυτό που προέχει για να λάβει το συγκεκριμένο σχέδιο σάρκα και οστά είναι να χαρτογραφηθεί ο αριθμός των δημοτών Ζαχάρως που έχουν στεγαστικά δάνεια στο… κόκκινο. Από εκεί και πέρα, ο κ. Φάμελος έχει απευθυνθεί, ήδη, σε δικηγόρο για να αναλάβει τα διαδικαστικά της ίδρυσης του fund.
«Ηδη ενεργούμε για τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων και την προσεκτική αξιολόγησή τους, προκειμένου με την υποστήριξη ειδικών αλλά και θεσμικών παραγόντων να ολοκληρώσουμε τη σύνταξη ενός αξιόπιστου επιχειρησιακού σχεδίου που θα μας επιτρέψει να είμαστε πειστικοί και αποτελεσματικοί στο πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο που προτείνουμε να αναλάβουμε», τονίστηκε στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής την περασμένη Πέμπτη, όπου αποφασίστηκε η σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού.
Εφόσον τελικά ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια, θα διασφαλιστεί πως τα σπίτια των δημοτών Ζαχάρως δεν θα καταλήξουν σε κάποιο κερδοσκόπο fund έναντι… ενός πινακίου φακής.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου (4389/2016) άνοιξε η… κερκόπορτα για τις αγοραπωλησίες όχι μόνο «κόκκινων» δανείων αλλά και εξυπηρετούμενων. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών είτε αποπληρώνονται είτε όχι μπορούν να περάσουν στα χέρια κερδοσκοπικών εταιριών -των λεγόμενων funds- οι οποίες λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά, κερδοσκοπικά και χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.
Σημειώνεται πως από την πώληση εξαιρούνται προσωρινά, και μόνο μέχρι την 31η.12.2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και για αυτά, όμως έχει δοθεί η δυνατότητα -με σχετική τροπολογία- διαχείρισής τους από τα funds.
Πριν από την ψήφιση του νόμου που προβλέπει σφυρί για «κόκκινα» και ενήμερα δάνεια λάμβαναν χώρα τιτλοποιήσεις απαιτήσεων δανείων και εκχώρησή τους με μια απλή εγγραφή στο ενεχυρολογείο χωρίς καμία ειδοποίηση του δανειολήπτη.
Με αυτά τα δεδομένα, το 2013 παρατηρήθηκε ένα κύμα μεταβιβάσεων απαιτήσεων. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η κυρία Νούκα κοινοποίησε εξώδικο για λογαριασμό πελάτισσάς της σε τράπεζα, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν έχει πουλήσει το δάνειό της και αν όχι υπέβαλε πρόταση να το αγοράσει η ίδια ή τρίτο πρόσωπο που θα επιλέξει. Ο «Ε.Τ.» μάλιστα είχε αναδείξει πρώτος το θέμα σε σχετικό δημοσίευμά του (18.11.2013, σελ. 13). Εκτοτε η κυρία Νούκα το παρακολουθούσε στενά, μέχρι που οι συγκυρίες την οδήγησαν στη δημιουργία της καμπάνιας:
«Νομοθετήστε το δικαίωμα προτεραιότητας των Ελλήνων στην εξαγορά των δανείων τους», η οποία προσομοιάζει με την παραπάνω δημοτική πρωτοβουλία. Η ίδια, μάλιστα, θα παραστεί στην ημερίδα που διοργανώνει ο κ. Φάμελος, με σκοπό να καταθέσει την εμπειρία της.

Ιωάννα Φεντούρη
ifentouri@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου