Ροή Ειδήσεων

"Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ 2500 ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ " ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΔΟΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ;



∆εν είναι η πρώτη φορά  που η ∆υτική Αττική λόγω  του ΧΥΤΑ δέχεται µε µια απλή… Κοινή Υπουργική 
Απόφαση και χωρίς δικαίωµα αντιρρήσεων  σκουπίδια από κάθε περιοχή της χώρας που έχει  πρόβληµα, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση! 
Μια σηµαντική εξέλιξη
σηµειώθηκε για τα χρέη που πολλών εκατοµµυρίων Ευρώ που «κληρονόµησε» ο Ενιαίος ∆ιαβαθµιδικός Σύνδεσµος Αττικής που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής και τα εργο-στάσια επεξεργασίας αποβλήτων της.  Ο φορέας εντάχθηκε στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που σηµαίνει ότι θα ενταχθεί στο καθεστώς εξόφλησης για τα ληξιπρόθεσµα χρέη.  Κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε∆ΣΝΑ , έγινε λόγος για δικαίωση των προσπαθειών της νέας διοίκησης του Συνδέσµου µε α-φορµή την ένταξη του Ε∆ΣΝΑ στο
Μητρώο των Φορέων της Γενικής
Κυβέρνησης . Με την ένταξή του στο Μητρώο, ο Ε∆ΣΝΑ θα µπορεί να τύχει των ευνοϊκών ρυθµίσεων περί ληξιπρόθεσµων οφειλών, από τις οποίες επωφελήθηκαν σχεδόν όλοι οι ∆ήµοι και Περιφέρειες.
Επισηµαίνεται από τον Ε∆ΣΝΑ: «η ένταξη του Ε∆ΣΝΑ στο Μητρώο, σε συνδυασµό µε την ήδη ανακοινωθείσα µείωση των χρεών σε σχέση µε πέρσι κατά 20 %, βάζουν τον φορέα σε τροχιά οικονοµικής εξυγίανσης . 
Εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τον Πρωθυπουργό της και την Κυβέρνηση που ικανοποίησε το αίτηµα της διοίκησης του Συνδέσµου , τονίζοντας ότι
πλέον εκλείπουν οι λόγοι για τους
οποίους σύσσωµη η Εκτελεστική Επιτροπή είχε υποβάλει την παραίτησή της.  Εάν η διαδικασία ολοκληρωθεί αίσια και ο Ε∆ΣΝΑ λάβει από την ειδική χρη-µατοδότηση του Υπουργείου Οικονοµικών το ποσό που του αναλογεί , θα καταφέρει µέσα σε χρονικό διάστηµα µικρότερο των δύο ετών να µηδενίσει σχεδόν το κοντέρ των χρεών του Ε∆ΣΝΑ.  Ο φορέας θα είναι βιώσιµος, οι εργαζόµενοι θα αισθάνονται πιο α-σφαλείς , ο σχεδιασµός θα µπορεί να υλοποιηθεί απρόσκοπτα, η διαχείριση των απορριµµάτων στην Αττική δεν θα κινδυνεύει» εκτιµά ο ΕΣ∆ΝΑ .

Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά στους τρεις στόχους που όπως επισηµάνθηκε: «υλοποιεί µε µεθοδικότητα η διοίκηση του Συνδέσµου από την ανάληψη των καθηκόντων της που είναι : Στη διασφάλιση της καθηµερινότητας και της διαχείρισης των περίπου 2 εκ. τόνων απορριµµάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Αττική Στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασµού που είναι νόµος του κράτους από το 2003, ώστε η
Αττική να γυρίσει σελίδα στη διαχείριση των απορριµµάτων της. Στο νέο σχεδιασµό που θα συµπληρώνει τον ΠΕΣ∆Α µε εξειδικευµένες επιµέρους δράσεις πρόληψης, επαναχρησιµοποίησης, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης.»

Εν τω µεταξύ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής έγινε ενηµέρωση για τη µεταφορά απορριµµάτων από τον ∆ήµο Πύργου στον ΧΥΤΑ Φυλής που έχει ήδη ξεκινήσει σύµφωνα µε την ΚΥΑ που εξέδωσε η Κυβέρνηση . Σύµφωνα µε την ΚΥΑ πρόκειται να µεταφερθούν περίπου 2.500 τόνοι απορριµµάτων που είχαν συσσωρευτεί στις εκεί περιοχές δηµιουργώντας οξύ πρόβληµα για τη δηµόσια υγεία. Όµως αυτό έχει προκαλέσει αντι-δράσεις διότι ο ΧΥΤΑ Φυλής και η ∆υτική Αττική, µε την πρώτη ευκαιρία και µε µια Κοινή Υπουργική Απόφαση γίνεται σκουπιδότοπος για διάφορες περιοχές από όλη την Ελλάδα που έχουν πρόβληµα διαχείρισης απορριµµάτων! Κάτι τέτοιο σαφώς και είναι πρόκληση για τους κατοίκους των Άνω Λιοσίων και του Ασπροπύργου, που χειµάζονται από την επιβάρυνση της περιοχής. 

ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου